Home

Waarom?

Contact

Waarom deze mp3 speler, er zijn er toch genoeg?

"Waarom heb je deze MP3 speler gemaakt, er zijn er toch al genoeg?" wordt mij vaak gevraagd.

Inderdaad, er zijn er genoeg. Maar toch kon ik enkele jaren geleden niet vinden wat ik hebben wilde. Een speler waar je lekker mee kunt mixen, makkelijk  met loops kunt werken en als belangrijkste: stabiel is.

Ik had in die tijd PCDJ Red. Dit is een stabiel programma waar ik een paar jaar mee heb gedraaid, maar als het aankomt op loops dan is het een echte ramp. Op een gegeven moment heb ik toen PCDJ FX gekocht. Vanaf toen heb ik geen avond meer kunnen draaien zonder problemen. Vastlopers, mp3's met een fout laten de hele speler vast lopen. Het openen van een window gaf al tikken in het audio, etc, etc.

Vanaf dat moment heb ik de knoop doorgehakt, en ben begonnen met de ontwikkeling van de PepperPlayer. Van die keus heb intussen geen spijt gehad (en met mij vele anderen). De PepperPlayer is nu (bijna) volwassen en is uitgegroeid tot een volwaardige speler voor de veeleisende DJ.

Er zijn veel verschillen tussen deze speler en anderen zoals PCDJ, BPM Studio, Virtual DJ. Ten eerste is dit volgens mij de enige player met meer dan 2 spelers. Wat heb je hier nu aan zul je zeggen, ik gebruik er nooit meer dan 2 tegelijk. Dit zei ik vroeger ook, maar met 3 of 4 spelers kun je een leuke beat achter je mix zetten (meestal een loopje) waardoor je veel mooiere mixen kunt maken. Ook kunnen er jingles mee afgespeeld worden.

Nou zul je zeggen, 4 spelers houd ik nooit synchroon in een mix. Dat klopt, maar dat is nu net de sterke kant van de PepperPlayer, het synchronisatie systeem tussen de 4 spelers doet dit voor je, en kun je je dus tijdens de mix volledig concentreren op de muziek ipv de pitch. Ik zal proberen kort uit te leggen hoe dit in zijn werk gaat.

Door de nauwkeurige BPM berekening weet de speler de snelheid van een nummer. Door een knop wordt de BPM van de spelers gelijk gemaakt. Tot zover niets nieuws. Na het instarten van een tweede speler kun je deze gelijk laten lopen door te luisteren op je koptelefoon en de fase bij te regelen net als bij een traditionele mix. Het grote verschil is nu dat dat de speler hierna op de hoogte is hoe de spelers gelijk lopen. Indien nu de speler weer opnieuw wordt ingestart zal deze opnieuw direct gelijk lopen. Op deze manier worden ook bv intro's zonder beat probleemloos gemixed en loopt de track op het moment dat de beat begint precies gelijk.

Combineer je deze functie met de uitgebreide loop mogelijkheden, dan wordt mixen plotseling nog leuker. Loops kunnen 'live' gemaakt worden maar ook vooraf. Wat ik zelf heel veel gebruik zijn loops aan het eind of het midden van een nummer. Ik definieer deze van te voren en op het moment dat het nummer bij de loop komt spring de PepperPlayer automatisch in de loop functie. Op de derde speler zet ik dan vaak een 'filler', een loopje met een beat zodat de overgang naar het volgend nummer nog mooier overloopt.

Loops klinken in de PepperPlayer altijd mooi omdat het eind van de loop niet abrupt overloopt in het begin, maar gedurende 100 milliseconden wordt 'overgemixed'. Op deze manier hoo je nooit een tik in een loop!

Natuurlijk zijn er ook nog functie die op dit moment nog missen, zoals het automatisch afspelen van een lijst met nummers, dit is handig als je achtergrond muziek nodig hebt. Maar wie weet komt dit in de toekomst nog. Ook een jingle machine zoals in BMP studio mist nog, maar ook daar wordt over gedacht.

Al met al zou ik niet meer willen ruilen met een andere speler, maar ik ben natuurlijk niet objectief. Het is wel een feit dat veel DJ's al zijn overgeschakeld, dus waarom jij niet?

 

Wie is DJ Pepper?

DJ Pepper is mijn DJ naam. Eigenlijk heet ik Ariën Hartgers, maar goed, de 'HartgersPlayer' is niet echt een naam voor een mp3 speler. Ik ben als sind de begin jaren '80 voor mijn hobby DJ. In die tijd ben ik begonnen met vinyl op een Technics SL-1200 MK2. De '90 jaren ben ik over gegaan naar CD's en de laaste jaren dus op MP3. Ik geef toe dat vinyl wel iets heeft maar uit praktisch oogpunt zou ik niet meer terug willen.

Naast mijn ervaring als DJ ben ook al 20 jaar computer programmeur. In deze tijd heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan met audio op computers. Dit alles heeft  uiteindelijk tot de geboorte van de PepperPlayer geleid.

Ik zie er een uitdaging in de PepperPlayer de komende jaren meer bekendheid te geven, maarja dat valt soms niet mee want iedereen zegt dat ze de beste player hebben, dus bij deze:

"The PepperPlayer is the BEST!!!"

Niets is perfect, dus ook de PepperPlayer niet. Maar toch hoop ik samen met jullie een heel eind te komen. Dus als jullie ideën, opmerkingen of problemen hebben, laat het me weten via de contact pagina.

So thats me folks. Misschien komen we elkaar wel ergens op een feestje tegen, en ben ik er niet, dan hopelijk mijn PepperPlayer...

 

DJ Pepper.